De messen zijn een ontzettend belangrijk deel van het bestek. Waar een vorm en een lepel in veel gevallen als substituut van elkaar gebruikt kunnen worden, kan dat met een mes absoluut niet. Het mes wordt namelijk gebruikt om dingen mee te snijden en hier zijn de vork en de lepel simpelweg niet scherp genoeg voor. Nu zijn er wel tientallen verschillende soorten messen. Dit maakt het voor jou als kok natuurlijk lastig om te beslissen welke messen jij nu wel en niet nodig hebt. Juist hierom hebben we in deze blog een overzicht voor jou opgesteld waarin staat welke messen jij nodig hebt. We hebben hierin onderscheid gemaakt tussen de beginnende koker, de gevorderde koker en de ervaren koker! Hierin geldt dat de messen die de beginnende koker nodig heeft, ook vereist zijn voor de gevorderde koker en de ervaren koker. Ditzelfde geldt voor de messen van de gevorderde koker voor de ervaren koker. Lees snel verder om erachter te komen welke messen jij nodig hebt!

Welke messen heeft een beginnende koker nodig?

Ook als beginnende koker dien je zeker over een breed arsenaal aan messen te beschikken. Zo heb je een regulier dinermes nodig, diverse keukenmessen en een aantal schilmesjes. Onder de keukenmessen verstaan we messen als een broodmes en bijvoorbeeld messen om kip & groenten te snijden. Met deze vier messen zou je in principe alle gerechten moeten kunnen bereiden. Als je overigens wat variatie in de messen wilt, dan kun je twee verschillende dinermessen in huis halen. Je kunt in dit geval het ene dinermes voor het diner gebruiken en het andere mes om bijvoorbeeld jouw boterhammen te smeren. 

Welke messen heeft een gevorderde koker nodig?

Wanneer we het over eten hebben, dan speelt beleving een enorme rol. Het bestek dat gebruikt wordt tijdens het dineren kan hier dan ook zeker aan bijdragen. We raden de gevorderde koker dan ook aan om over een meer uitgebreide bestekset te beschikken dan de beginnende koker. Zo kun je aparte messen halen om vis, vlees en luxere stukken vlees te consumeren. Daarnaast kun je voor tijdens het bereiden van je gerechten je messen collectie uitbreiden. Waar een beginnende kok alles prima kan snijden met één en hetzelfde soort mes, heb je hier als gevorderde kok natuurlijk niet genoeg aan. Zo kun je een apart groentemes in huis halen om de groenten gemakkelijk te kunnen snijden en daarnaast een vlees-of vis mes om het vlees en de vis mee te snijden! Het resultaat zal net iets verfijnder zijn en voor de fijnproever zal dit het dan ook meer dan waard zijn.

Welke messen heeft een ervaren koker nodig?

Van een ervaren koker wordt natuurlijk verwacht dat hij of zij een bijzonder gerecht op tafel zet. Hiervoor zullen dan ook alle messenblokken uit de kast gehaald moeten worden! Om het beste resultaat te bereiken dient het gerecht ook bereid te worden met de beste materialen. Wanneer we het hebben over messen voor ervaren koks, dan kun je denken aan fileermessen of bijvoorbeeld santokumes. Het grootste verschil tussen de messen van de ervaren koker en de messen van de gevorderde koker zit hem waarschijnlijk niet per se in het soort mes, maar meer in de variatie van de soorten messen. Zo zal een gevorderde koker genoeg hebben aan één groentemes, maar zal een ervaren koker een groentemes van diverse afmetingen in huis willen hebben.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *