Koffie smaakt niet alleen lekker in het kopje. In de topgastronomie komt het steeds vaker in de pot terecht – ook voor thuis een goed idee.

U hoeft ze niet meer voor te stellen. Deze boon is op ieders lippen: koffie is een van de meest populaire dranken in dit land. Met meer dan 1100 kopjes per hoofd van de bevolking per jaar staan ​​de Zwitsers wereldwijd op de derde plaats. Veel mensen kunnen ’s ochtends niet aan de slag zonder cafeïne, anderen houden van een espresso na de lunch of de koffiepauze in de middag. Bij benauwd weer is ijskoffie echter de eerste keuze voor fijnproevers. De laatste tijd is het vaak op smaak gebracht met zoete, pittige kardemom of geserveerd als melange met kokosmelk. Ook verkrijgbaar als «cold brew» – de bonen worden niet gebrouwen, maar weken in ijskoud water. Een andere trend: de “Dalgona Coffee”. Koffiepoeder, kokend water en suiker worden tot een stevig schuim geklopt. De geroosterde bonen worden echter niet meer alleen in het kopje gebruikt, maar ook in de pan.

Perfect bij rood vlees, maar ook zalm en andere vis

Koken met koffie vindt stilaan zijn weg naar particuliere huishoudens. Omdat espresso en dergelijke sauzen, marinades, saladedressings en stoofschotels een heel bijzondere, exotische nuance kunnen geven. Grillers die bijvoorbeeld hun vlees willen wrijven met iets anders dan dezelfde paprikakruiden, kunnen versgemalen bonen toevoegen aan hun “rub” – het droge mengsel van kruiden. Gemengd met andere kruiden zorgt het voor een compleet nieuwe smaakbeleving.

Als je een saus of puree een nieuwe noot wilt geven, kun je het beste gezette koffie gebruiken. Er is maar één regel: het gerecht mag niet te sterk of te lang worden verwarmd, omdat het risico bestaat dat het uiteindelijk bitter gaat smaken.

Lees ook eens onze blog over de groene asperges of één van onze andere recepten van Brasserie Meet Eat.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *