Asperges, wie kent ze niet? Het is al lang niet meer zo dat je alleen in het asperge seizoen de beste asperges kunt kopen. De asperge doet het tegenwoordig het hele jaar goed. Het liefst niet vanuit een pot, maar gewoon direct vanaf de boer. En welke asperge dan? Dat is logisch: de groene asperge. In deze blog post lees je over alles asperges, in het bijzonder groene asperges. Blijf vooral lezen wanneer je wilt weten hoe je groene asperges komt. Let’s go!

Asperges zijn een plant van de familie van de Asparagaceae, afkomstig uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied. Bekend bij de Romeinen, wordt het sinds de 19e eeuw in Nederland als groenteplant geteeld. De term verwijst ook naar de eetbare scheuten, die afkomstig zijn van wortelstokken waaruit de ondergrondse knoppen of scheuten die aanleiding geven tot stengels met een hoogte van 1 tot 1,5 meter elk jaar groeien. Deze soort is inheems in de gematigde regio’s van Eurazië: Centraal- en Zuid-Europa, Noord-Afrika, Centraal- en West-Azië. Hij groeit in het wild op zanderige bodems. Het wordt al sinds de oudheid geteeld, maar de ontwikkeling van de variëteiten gaat terug naar de 18e eeuw. De Griekse Geoponica stelt dat asperges de vrucht zijn van in de grond begraven ramshoorns. Dit idee blijft in leven tot in de 17e eeuw. 

Groene asperges in Nederland

In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grotere schaal asperges gekweekt. Het oudste nog bestaande gebied is dat rond Bergen op Zoom, maar sinds het begin van de eeuw, na de Eerste Wereldoorlog, is Limburg het belangrijkste productiegebied voor asperges. Grubbenvorst is daarvan het centrum. De afgelopen jaren is het gewas ook in andere delen van het land (bijvoorbeeld Salland, Twente en Groningen) doorgedrongen. Een groot deel van de in Nederland gekweekte asperges wordt geëxporteerd naar Duitsland. In 2003 werd in Woerden een antiek mes gevonden met de afbeelding van een asperge, daarom wordt aangenomen dat de asperge in Nederland al veel langer, misschien zelfs tijdens de Romeinse tijd, werd gegeten. 

Verschillende asperges

Er zijn heel veel verschillende soorten asperges, maar de meest gangbare soorten zijn verdeeld in kleuren. Zo zijn er witte asperges, groene asperges en paarse asperges. 

Witte asperges

Witte asperges zijn zeer populair in Europa en West-Azië. Witte asperges zijn het resultaat van het toepassen van een blancheermethode terwijl de aspergescheuten groeien. Voor de teelt van witte asperges worden de asperges tijdens de groei met aarde bedekt; zonder blootstelling aan zonlicht begint er geen fotosynthese en blijven de asperges wit. Vergeleken met groene asperges zijn de lokaal geteelde zogenaamde “witgouden” of “eetbare ivoren” asperges, ook wel “de koninklijke groente” genoemd, minder bitter en veel malser. Versheid is zeer belangrijk, en de onderste uiteinden van witte asperges moeten worden geschild voordat ze worden gekookt of rauw worden geconsumeerd. Witte asperges zijn met name populair in Duitsland. Het Spargelsaison wordt door daar vele foodies in de kalender gehighlight. 

Groene asperges

Groene asperges dan? In tegenstelling tot witte asperes worden groene asperges aan het zonlicht blootgesteld. De telers laten de speren vrij uit het vuil steken, waardoor ze chlorofyl produceren en groen worden. Ze zijn dus een beetje bitter, maar toch zijn groene asperges veel populairde dan witte asperges of paarse asperges. Groen wordt beschouwd als de meest voedzame bij het vergelijken van paarse vs. witte vs. groene asperges, omdat het kalium, calcium, vitamine B en C, foliumzuur en bètacaroteen bevat. Het heeft ook de meeste vezels van de kleuren. 

Paarse asperges

Violetto d’Albenga en Purple Passion, gekweekt voor een nootachtige smaak, hebben tot 20% meer suiker en minder vezels dan groene asperges. Het is een nieuw asperge ras en  het wordt niet vaak gezien in de winkels. Een ding dat misschien anders is, is het voordeel voor de gezondheid. Donkergekleurde groenten en fruit bevatten fytochemicaliën die de strijd tegen verschillende ziektes kunnen helpen. Terwijl groene asperges goed voor je zijn, heeft de paarse misschien een paar extra voordelen.

Hoe kook ik groene asperges? 

Groene asperges zijn een veelzijdige groentje. Je kun ze, net als veel andere groenten, op verschillende manieren koken. Dit zijn de beste manieren om groepe asperges te bereiden. 

Blancheren

Bij het koken van asperges kan je ze in kleine bundels binden, waardoor ze makkelijker te verwijderen zijn. Laat deze bundeltjes of losse speren in wat kokend water vallen, dek ze af en kook ze drie tot vijf minuten, afhankelijk van de dikte van de speren. Haal ze eruit, laat ze uitlekken en dompel ze onder in wat ijskoud water, of serveer ze meteen.

Stomen 

Om te stomen, plaats je de asperges in een stoommandje met een beetje water eronder. Dek ze af en kook ze in drie minuten gaar.

Roosteren

Groene asperges ontwikkelen een heerlijke, rijke smaak wanneer ze geroosterd worden en dit is waarschijnlijk mijn favoriete manier van koken. Gewoon de oven voorverwarmen tot 220°C, een bakplaat met folie of bakpapier bekleden, de aspergesperen op de bakplaat leggen, besprenkelen met olijfolie en op smaak brengen met zout en peper. Ik voeg ook graag een paar verse tenen knoflook toe en een beetje vers geraspte citroenschil. Rooster in tien minuten. 

Wokken

Asperges worden vaak gebruikt in de Aziatische keuken, in salades of in roerbakgerechten. Het heeft slechts een minuut of zo nodig in een hete wok, dus vergeet niet om het altijd toe te voegen tegen het einde van het koken van de rest van uw gerecht. Een scheutje soja en een scheutje sesamzaad maken het af. 

Rauw

Je kunt asperges ook prima rauw eten. Rauwe groene asperges zijn ook heerlijk met fetakaas en wat radijses. Je kunt groene asperges natuurlijk ook altijd aan een smoothie toevoegen. 

Wat gaat met de Groene asperges samen?

De beste begeleidende producten voor asperges zijn olijfolie of een beetje boter – in beide gevallen moet je deze op smaak brengen met een beetje zeezout en verse zwarte peper.  Maar de absolute klassieker uit de Franse keuken heeft de treffende naam Hollandaise. Kaas saus natuurlijk. En dat maak je natuurlijk het liefst helemaal zelf. Ook een rode of witte wijn past er goed bij!

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *